Fizioterapija Mirjam Mudlack – Ljubljana. Zdravimo vse poškodbe na napotnico in s programi po meri.

VIDEO: Začetne in napredne vaje po artroskopiji kolenskega sklepa

Artroskopija je minimalno invazivni operativni endoskopski poseg za ogled prizadetega sklepa, postavitev natančne diagnoze in zdravljenje znotraj-sklepne patologije.

Najpogostejši so artroskopski posegi na kolenskem in ramenskem sklepu, sledijo gleženj, komolec in kolčni sklep. V skoraj 24% primerov vseh poškodb se pojavlja poškodba kolenskega sklepa. Poškodbe kolena v zadnjih letih v Sloveniji naraščajo. Opazne so pri mladih, ki se ukvarjajo z različnimi športi, predvsem kontaktnimi. Tu je pravilna diagnostika in rehabilitacija zelo pomembna, da se mladi lahko čimprej vrnejo v aktivno in športno življenje, ki je danes vsesplošno prisotno. Beležijo se pa tudi poškodbe kolen pri starejših. Zaradi starih poškodb in predvsem zaradi degenerativnih sprememb v kolenskem sklepu, ki pridejo z leti.

Artroskopija kolenskega sklepa omogoča natančen pregled znotraj-sklepnih struktur, natančnejšo postavitev diagnoze in zdravljene znotrajsklepne patologie. Pri posegu si lahko natančno ogledamo strukture, kot so hrustančne površine, križne vezi in meniskusi.

Vadbe pospešujejo rehabilitacijo

Fizioterapevti se v proces rehabilitacije kolena vključijo pred in po opravljeni artroskopiji kolena. Pred posegom je potrebno izvesti specialno fizično pripravo kolena, in sicer okrepiti glavne mišične strukture ter izboljšati gibalne vzorce, da je okrevanje še hitrejše.

Po artroskopiji kolena je poudarek na lajšanju bolečine, zmanjšanju edema, povrnitvi polnega obsega giba fleksije in ekstenzije ter bolj uspešnemu celjenju brazgotin. Fizioterapevti pri tem uporabijo različne terapevtske naprave kot so Laser in Tecar ter manualne tehnike. Posebno pomembno pa je, da pacient skupaj s terapvetom varno in progresivno izvaja primerne vaje.

Osebni trener Tadej Jurman in naša fizioterapevtka Petra Ogrin (dipl. fizio.) sta vam pripravila 6 vaj, ki jih lahko izvajate po artroskopiji kolena. Izvajanje vaj je zelo pomembna metoda rehabilitacije. Dokazano zmanjša bolečino in poveča funkcijo sklepa ter pospeši proces rehabilitacije, v primerjavi s tistimi, ki po artroskopiji ne izvajajo vaj.

Ker se vaje razlikujejo glede na specifičnost poškodbe ali obolenja se lahko za primeren nabor vaj oglasite pri nas oz. nas pokličite na 041 752 907.

Več o kinezioterapiji si lahko preberete tudi na naši spletni strani oz. Kliknite na to povezavo za več o kinezioterapiji!

VIDEO:

Video: Tim Nuč

 

INFORMACIJE:

-> Za NAROČANJE kliknite na to povezavo -> https://fizioterapija.info/narocanje/
-> Za ČAKALNE DOBE kliknite na to povezavo -> https://fizioterapija.info/cakalne-dobe/ 
-> Za PARKIRANJE kliknite na to povezavo -> https://fizioterapija.info/parkiranje/ 
-> Za CENIK kliknite na to povezavo -> https://fizioterapija.info/cenik/

-> Za POSNETKE VODENIH VADB kliknite na to povezavo -> https://bit.ly/3FziIda