Fizioterapija Mirjam Mudlack – Ljubljana. Zdravimo vse poškodbe na napotnico in s programi po meri.
Obiščite nas na
Korytkova ulica 30, Ljubljana
Pokličite nas na
01/544-34-38 | 041/752-907
Aktualni delovni čas
Zaradi prenove 24.7 - 16.8 zaprto

Terapevtska masaža

S terapevtsko masažo dosežemo sproščanje in mehčanje mišic. Učinki masaže so povečana prekrvavitev, pospešena regeneracija tkiv, zmanjšan mišični tonus, zmanjšana togost mišice in posledično boljša gibljivost in razteznost v mišici.

Za masažo se lahko odločimo, ko imamo akutne ali kronične bolečine v vratu ali ledveni hrbtenici, ko občutimo zategovanje mišic med gibanjem (velikokrat predvsem v vratu ali lopaticah), oziroma nam bolečina ne omogoča polnega obsega giba. Če smo v rizični skupini (pretežno sedeče delo ali ponavljajoče se obremenitve), se lahko za terapevtsko masažo odločimo tudi preventivno, preden nastanejo znaki.

Učinki masaže so po prvem obisku kratkotrajni, več zaporednih obiskov z vmesnimi presledki pa učinkuje za daljše časovno obdobje.

Terapevtsko masažo priporočamo posameznikom ki imajo pretežno sedeče delo za računalnikom, športnikom ali rekreativcem, ki imajo več treningov, pri ponavljajočih se glavobolih, po prometih nesrečah, pri mravljinčenju v rokah ali nogah, uporabljamo pa jo tudi kot kombinacijo z drugimi oblikami fizikalnih terapij, največkrat s Tecar terapijo.

Kako nam terapevtska masaža koristi?

  zmanjšuje akutne in kronične bolečine
pospešuje regeneracijo tkiv
zmanjšuje mišični tonus
izboljša gibljivost

TECAR terapija

Tecar terapija je inovativna metoda, s katero v telesu sprožimo naravne regeneracijske (obnavljalne) in protivnetne procese. Tecar terapija je znana po svojih hitrih rezultatih, običajno že po prvi terapiji in je izjemno priljubljena v športni rehabilitaciji ter pri ljudeh, ki so delovno aktivni in se želijo čim prej vrniti na delo.

Tecar terapija pomeni prenos visokofrekvenčne elektromagnetne energije, ki povzroči segrevanje ciljanega tkiva. Ob izvajanju terapije boste občutili prijetno toploto, ki jo z jakostjo reguliramo, glede na željeni učinek in vrsto obravnave. Z uporabo Tecar terapije je proces rehabilitacije postal znatno hitrejši, čas za dosego stabilnih rezultatov krajši in okrevanje bolj kakovostno.

Od ostalih oblik terapij je Tecar poseben zaradi svojega delovanja - deluje endogeno (od znotraj). Do prenosa energije pride zaradi aktivacije ionov ki stimulirajo biološka tkiva, tako lahko spodbudimo telesu naravne procese celjenja.

S Tecar terapijo dosežemo fiziološke reakcije, kot so pospešen metabolizem, povečana raztegljivost kolagena, izboljšanje krvnega in limfnega pretoka, boljša dostava kisika in hranilnih snovi do tkiv, pospešeno celjenje, relaksacija mišic ter intenzivno zmanjšanje bolečine.

Kdaj nam TECAR terapija koristi?

  izboljšuje obseg gibanja
 zmanjšuje bolečine med gibanjem
 razgrajuje zlepljenja (adhezije) v tkivu

Manipulacija mehkih tkiv (IASTM)

V naši ambulanti izvajamo manipulacijo mehkih tkiv, s pomočjo posebno oblikovanih fascialnih orodij.

IASTM se izvaja s pomočjo ergonomsko oblikovanih orodij, s katerimi obravnavamo fascialne omejitve, fibrozacijo (razraščanje) mehkih tkiv ali brazgotine v tkivih.

Z nadzorovano mikrotravmo na prizadetem tkivu sprožimo resorpcijo fibroze (razrast vezivnega tkiva) ali zabrazgotinjenega tkiva. To povzroči preoblikovanje prizadetih struktur mehkih tkiv oziroma razgradnjo adhezije (zlepljenja) v mehkem tkivu, ki lahko nastane zaradi operacije, imobilizacije ali ponavljajočih se obremenitev. Rezultat je popolna funkcionalna obnova tkiva, izboljšanje obsega gibanja in zmanjšanje bolečine med gibanjem.

Kdaj nam manipulacija mehkih tkiv (IASTM) koristi?

  rehabilitacija po operaciji
 izboljšanje obsega gibanja
  razgrajuje zlepljenja (adhezije) v tkivu

MLS Laserska terapija

Laserska terapija je priznana in klinično dokazana metoda, s katero zdravimo akutne in kronične vnetne procese v tkivih. S to metodo lahko pričnemo s takojšno rehabilitacijo raznih poškodb.

Laserska terapija pomeni obsevanje z laserskimi žarki, ki delujejo na osnovi elektromagnetnega valovanja.

V naši ambulanti uporabljamo MLS laser, ki se od ostalih razlikuje v tem, da lahko deluje na več frekvencah sočasno in sinhronizirano. Nova metoda je bila zasnovana z namenom, da preseže meje tradicionalne laserske terapije, ki temelji na diodnih laserjih. Trenutno ni na tržišču nobenega diodnega laserja, ki lahko v tako kratkem času pozdravi močna vnetja in edeme ter ima tako intenziven protibolečinski učinek.

Z lasersko terapijo delujemo biostimulativno na tkiva in s tem pospešimo in izboljšamo okrevanje po operacijah, pospešujemo celjenje kosti in mišic pri poškodbah, zmanjšamo vnetja ki nastanejo v sklepih pri degenerativnih (starostnih) spremembah in intenzivno zmanjšamo bolečino pri praktično vseh mišično skeletnih spremembah.

Kdaj nam MLS laserska terapija koristi?

kalcinacija
 vnetje tetive (tendinitis)
 vnetje sluzne vrečke (bursitis)
 trigger točke
 mišični krči
 obraba sklepov (artroza)
 vnetje sklepa (artritis)
 vnetje ishiadičnega živca
 zlom
 zvin
 po operativnih posegih
 natrganje mišice
 brazgotine
 rane
 razjede

 

Manualna terapija

Maualna terapija je metoda, kjer z uporabo rok izvajamo različne strokovne tehnike.

Za ohranjanje zdravja mišično-skeletnega sistema je gibanje ključnega pomena. Neaktivnost, ponavljajoči se gibi in obremenitve, zadrževanje v končnih položajih in poškodbe lahko spremenijo vezivna tkiva, kar se izraža s simptomi (na primer z bolečino) in nepravilnim delovanjem.

Z ustreznim gibanjem lahko pospešimo zdravljenje oziroma odziv vezivnega tkiva, s čimer dosežemo oziroma povrnemo tkivu predhodno strukturo in delovanje. Manualna terapija je ena izmed pomembnih in učinkovitih terapevtskih tehnik, saj vzpodbuja gibanje med sklepnimi površinami in z ustreznim obremenjevanjem vezivnih tkiv vzpodbuja zdravljenje.

Kako nam manualna terapija koristi?

  zmanjšuje bolečine
povečuje gibljivost v sklepu
povečuje raztegljivost sklepne kapsule
zmanjšuje se protektorno povišan mišični tonus
vzdržuje prehranjenost hrustanca
stimulira se izločanje sinovialne tekočine (sklepne maže)
vzpostavi se optimalna funkcija sklepa

 

Individualna terapevtska vadba

Terapevtska vadba je ključni sestavni del vsakega rehabilitacijskega programa in je dokazano učinkovita za vzdrževanje, obnovo in izboljšanje funkcije telesa.

Individualna terapevtska vadba obsega kombinacijo specifičnih vaj za obnovo gibanja, učenja pravilnih motoričnih vzorcev, krepitev določenih mišičnih skupin, vaje za povečevanje obsega gibanja, vaje za koordinacijo in ravnotežje...

Zasnovane so INDIVIDUALNO, vaje vam prilagodimo glede na oceno stanja, telesnih zmožnosti ter glede na vaše cilje. Naučimo vas pravilno izvedbo vaj ter nato izvedbo kontroliramo. Samo tako lahko zagotovimo uspešnost na tem področju.

Preden se odločite obiskati fizioterapevta se morate zavedati kako pomembno vlogo ima redno izvajanje naučenih vaj doma na POTEK, HITROST in USPEŠNOST rehabilitacije.

Kako nam individualna terapevtska vadba koristi?

  izboljša gibljivost
  poveča mišično moč
  izboljšuje funkcionalne sposobnosti
  izboljša ravnotežje in koordinacijo
  zmanjšuje možnost poškodb na delu ali pri športu
  zmanjša bolečine pri obremenitvah

Kineziotrakovi

Kineziotaping oz. metoda aplikacije Kinesio trakov je relativno preprosta in naravna metoda za obravnavo bolečih predelov telesa. Z aplikacijo Kinesio trakov lajšamo bolečine tako, da povečamo prostor med mišico in kožo. Na ta način je omogočena sprostitev pritiskov na živčne receptorje, s tem vplivamo na povečanje pretoka krvi in dotoka hranilnih snovi ter pretoka limfe. Sprostitev limfnih kanalov omogoča izboljšanje limfne drenaže in cirkulacije.

Metoda Kinesio tapinga je zelo priljubljena metoda v športni medicini ter pri rehabilitaciji.

Kdaj nam Kinesio trakovi koristijo?

podpirajo sklepe in mišično tkivo
pomagajo pri izvedbi določenih gibov
lajšajo bolečine
pospešijo okrevanje pri poškodbah mišic, vezi in sklepov
preprečujejo nastanek poškodb
preprečujejo nabiranje mlečne kisline
pospešujejo oz. zavirajo mišično krčenje

Presoterapija - mehanska limfna drenaža

Presoterapija imenovana tudi mehanska limfna drenaža je odlična preventivna in kurativna terapija, s katero spodbudimo delovanje našega limfnega sistema ter pospešimo odplavljanje (drenažo) zastale tekočine in odpadnih snovi (metabolitov) iz telesa.

Pri mehanski limfni drenaži uporabimo posebne hlače opremljene z nadtlačno mehansko limfno drenažo. Slednja ima podoben učinek kot ročna limfna drenaža. S pomočjo napihljivih manšet in s ciljno izbranim programom, ki posnema delo rok, naprava zdrenira nogi, zadnjico ter trebuh. Presoterapija tako odlično rešuje težave z zastajanjem tekočine v telesu ter težave z mehkim celulitom. Prav tako pa pospeši zmanjševanje edemov, globinsko čisti telo produktov presnove ter izboljšuje prekrvavitev in preskrbo tkiv s kisikom in hranilnimi snovmi.

Kdaj nam presoterapija oz. mehanska limfna drenaža koristi?

v primeru zatekanja nog
v primeru slabe prekrvavitve tkiv – posebej nog, zadnjice in trebuha
v primeru kopičenja odpadnih produktov presnove, ki dražijo tkiva
v primeru polnjenja in večanja maščobnih celic
v primeru vidnih sprememb kože in podkožja – pojav celulita
v primeru pojava krčnih žil

HYPERVOLT

Hypervolt je visokofrekvenčna vibracijska masažna naprava, ki jo uporabljamo za targetirano masažo površinskih in globokih tkiv. S tem zmanjšujemo bolečine in napetost v mišicah.

Hypervolt s svojim delovanjem poveča mišično prekrvavitev ter regeneracijo, zmanjšuje togost v mišici, rezultat pa je boljša mišična gibljivost in sprostitev mišice. Z uporabo lahko delujemo tudi preventivno, saj na ta način zmanjšamo možnost poškodb pri športnih aktivnostih. S Hypervoltom lahko omehčamo tudi brazgotine iz preteklih poškodb.

Terapijo s Hypervoltom izvajamo pri posameznikih, ki imajo napete mišice in jo pogosto kombiniramo z drugimi oblikami terapij, kot so Tecar terapija, terapevtska masaža in manualna terapija.

Kdaj nam HYPERVOLT koristi?

  poveča mišično prekrvavitev
  pospešuje regeneracijo
  povečuje mišična gibljivost
  pri mehčanju brazgotin starih poškodb