Fizioterapija Mirjam Mudlack – Ljubljana. Zdravimo vse poškodbe na napotnico in s programi po meri.
Obiščite nas na
Korytkova ulica 30, Ljubljana
Pokličite nas na
01/544-34-38 | 041/752-907
Aktualni delovni čas
Ambulanta obratuje po urniku

Kinezioterapija

Kinezioterapija je metoda rehabilitacije, ki predstavlja obliko funkcionalnega zdravljenja, ki uporablja ustrezno gibanje, kot osnovno sredstvo v prizadevanju za izboljšanje porušenega gibanja in popolno funkcionalno ozdravitev. Je ključnega pomena za uspešno rehabilitacijo.

Kinezioterapija obsega aktivne vaje, aktivno-asistirane vaje, pasivne vaje, vaje proti uporu, vaje za mobilnost in raztezanje, stabilizacijske vaje in vaje za koordinacijo in ravnotežje. Kadar ocenimo, da je porušeno tudi sklepno gibanje, to metodo kombiniramo s sklepno mobilizacijo. Vaje vam prilagodimo glede na oceno stanja, telesnih zmožnosti ter glede na vaše cilje. Naučimo vas pravilne izvedbe vaj ter nato izvedbo kontroliramo.

Protibolečinska elektroterapija

Elektroterapija je metoda, kjer s pomočjo uporabe električnih tokov zmanjšujemo bolečino.

S to tehniko posegamo v prevajanje signalov po bolečinskih receptorjih. Deluje na osnovi mehanizma teorije vrat in povečanja koncentracije endorfinov (hormon, ki blokira občutek bolečine) v cerebrospinalni tekočini (likvor), kar privede do protibolečinskega učinka.

Uporabljamo ga za zmanjšanje bolečin v mehkih tkivih in sklepih v akutni in kronični fazi.

Ultrazvočna terapija (UZ)

Uporaba ultrazvoka v terapevtske namene je v fizioterapiji prisotna že vrsto let. Gre za zdravljenje z energijo zvočnega valovanja, s čimer se pospeši metabolizem in proces celjenja.

Ultrazvočna terapija pomeni longitudinalno akustično valovanje visoke frekvence. Uporabljamo lahko dve obliki ultrazvoka.

Kontinuirana oblika ultrazvoka ima toplotni učinek, pri čemer pride do lokalnega zvišanja temperature. Posledično se aktivirajo encimski sistemi v celicah, pospeši pa se tudi celični metabolizem.

V kolikor se želimo izogniti termičnim učinkom na primer v akutni fazi, uporabljamo intervalno obliko. Intervalna oblika ima mehanične učinke, ki so posledica pulzirajočih sprememb tlakov, imenovanih tudi mikromasaža. Intervalna oblika deluje stimulativno na celice, pospešuje oksidacijske ter redukcijske procese v celicah ter vpliva na hitrejšo delitev celic.

Stanja pri katerih priporočamo UZ terapijo

Kalcinacija
kronično vnetje sklepov (artroza)
brazgotine
zatrdline
kontrakture

Elektrostimulacija mišice

Terapevtska elektrostimulacija je metoda, kjer s pomočjo uporabe električnih tokov krepimo oslabele ali denervirane mišice (prekinitev oživčenja) oziroma zmanjšamo ali upočasnimo propadanje mišične mase in moči.

Uporabljamo ga na primer za aktivacijo mišice kvadriceps (štiriglava stegenska mišica) po artroskopiji kolena, preprečevanje atrofije (propadanja) mišic po poškodbah, ponovna aktivacija in hitrejša krepitev mišic po imobilizaciji, zmanjševanje atrofije (propadanja) mišice pri živčni okvari.

Bioptron - terapija s svetlobo

Bioptron pomeni terapija s svetlobo. Tkivo absorbira svetlobo, ki sproži biološke in celične reakcije. Učinki so večja celična energija, izboljšan metabolizem, večja celična dejavnost, večja proizvodnja kolagena in elastina, zmanjšanje oteklin in vnetij.

Stanja pri katerih priporočamo Bioptron terapijo

sklepne bolečine
poškodbe mišic in sklepov
vnetja sklepov in mišic
dermatološka obolenja
celjenje ran

Trakcijska terapija

Trakcija pomeni uporaba sile za vlek, z namenom razdvajanja dveh ali več delov. S trakcijo se razteza mišice, vezi, sklepne ovojnice, žile, živce ter sklepne površine med seboj.

Terapevtski vlek uporabljamo za vratno in ledveno hrbtenico, pri zdravljenju bolečine z ali brez nevroloških motenj. Z njo ugodno vplivamo na razprtje medvretenčnega prostora, zmanjšanje intradiskalnega pritiska, zmanjšanje hernije, razširitev medvretenčnih odprtin, raztezanje sklepnih ovojnic ter vezi, na spremembo vzdražljivosti bolečinskih receptorjev, sprostitev bolečih mišičnih spastičnih vozličev in zmanjšanje napetosti v večjih mišičnih skupinah.