Fizioterapija Mirjam Mudlack – Ljubljana. Zdravimo vse poškodbe na napotnico in s programi po meri.
Obiščite nas na
Korytkova ulica 30, Ljubljana
Pokličite nas na
01/544-34-38 | 041/752-907
Aktualni delovni čas
Ambulanta je odprta po urniku
Fizioterapija Mirjam Mudlack Ljubljana

Vse o fizioterapiji

Bolečine v križu, napet vrat, močni glavoboli, bolečine po poškodbah/ … vse to lahko zdravimo s fizioterapijo. A fizioterapija pokriva še mnogo širše področje kot le to. Med najpogostejšimi stereotipi o fizioterapiji je prepričanje, da je fizioterapija pomembna le za zdravljenje težav s kostmi oz. mišicami. A, fizioterapija ni le to, danes se fizioterapija uporablja povsod tam, kjer je zaradi zdravstvenih težav prišlo do zmanjšanja funkcije, zajema pa tudi promocijo zdravja in ozaveščanja o preprečevanju poškodb. V tem članku vam bomo na kratko predstavili več o fizioterapiji in delu fizioterapevtov. Med drugim boste tudi izvedeli, kako vam fizioterapija pravzaprav pomaga, na koga se obrniti in kaj storiti, ko so čakalne dobe predolge.

FIZIOTERAPIJA

V zadnjih nekaj desetletjih se je fizioterapija razvila kot pomembna zdravstvena disciplina, ki pri zdravljenju in rehabilitaciji poškodovancev in bolnikov uporablja predvsem sodobne fizikalne metode in napredne aparate.

Fizioterapijo razdelimo na kinezioterapijo, elektroterapijo, termoterapijo, nevrofizioterapijo, respiratorno fizioterapijo in hidroterapijo.

Kot zdravstvena stroka, se fizioterapija ukvarja z razvijanjem, ponovno vzpostavitvijo ter vzdrževanjem optimalnega zdravstvenega stanja na področju gibal pri vseh življenjskih obdobjih pacienta. Vključuje postopke s katerimi obravnavamo gibalno in funkcijsko zmožnost pacienta glede na poškodbe, bolezni, okvare, zdravstveno stanje in staranje.

Cilj fizioterapije je torej čim hitrejše okrevanje oziroma rehabilitacija pacientov. Slednje je dokazano hitrejše prav s pomočjo fizioterapije.

POT DO FIZIOTERAPEVTA

Vrsto fizioterapije izbere in predpiše vaš zdravnik, je pa obseg le-te povezan s finančnimi omejitvami, ki jih pogojuje Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije oz. zavarovalnica. Dodatna fizioterapevtska obravnava je tako pogosto samoplačniška in jo izvajajo zasebni fizioterapevti ter koncesionarji.

Sicer zdravniki prepustijo izbiro terapije fizioterapevtovi presoji, fizioterapevt pa izda zdravniku poročilo o opravljenih storitvah.

Kar je pomembno, je tudi, da so fizioterapevti pred določitvijo terapije seznanjeni s pacientovim stanjem. Zaželeno je, da aktualno medicinsko dokumentacijo, ki ste jo predhodno pridobili tj. zdravniške izvide, izvide MRI, rentgena (RTG), ultrazvočnega slikanja (UZ),… dostavite svojemu fizioterapevtu. Pacientu seveda poskušamo kar najbolj pomagati fizioterapevti na podlagi lastnih izkušenj, se pa mora vse, kar je povezano s terapijo, ujemati z navodili napotnega zdravnika.

Fizioterapijo lahko izvajajo zgolj in samo usposobljeni fizioterapevti.

Fizioterapija Mirjam Mudlack Ljubljana telovadba

JAVNO ZDRAVSTVO, ZASEBNIKI, KONCESIONARJI

Javno zdravstvo je obvezno zdravstvo, za katerega delovanje sredstva zbiramo davkoplačevalci, upravlja pa ga ZZZS. Fizioterapijo tako v javnem zdravstvu izvajajo zdravstveni domovi, bolnišnice, zdravilišča, domovi za ostarele, posebni socialni zavodi ter zasebni fizioterapevti s koncesijo. Pot do fizioterapevta je lahko posredna ali neposredna.

Posreden dostop pomeni, ko nas na fizioterapevtsko storitev javnega značaja, ki je za pacienta-zavarovanca brezplačna, napoti osebni zdravnik ali specialist na osnovi delovnega naloga, ki ga uveljavljamo v javni zdravstveni ustanovi  ali pri koncesionarju.

Neposreden dostop do fizioterapevtske obravnave pa imamo v zasebnem zdravstvu in tudi pri koncesionarjih, ki za izvedbo fizioterapevtske obravnave ne potrebujejo delovnega naloga, pač pa jim za storitev plačate na mestu samem.

PREDNOSTI IN SLABOSTI

Poleg očitno manj priljubljene plati tj. da je potrebno za zasebno zdravstveno storitev plačati, kar lahko koga zmoti, so tu še prednosti, ki jih v javnem zdravstvenem sistemu ne dobimo.

Ker ima zasebnik več vpliva nad razporejanjem svojega delovnega časa, se posledično lahko posameznemu pacientu precej bolj podrobno posveti in je zato obravnava lahko bolj individualna. K temu pripomorejo manjše splošne omejitve v zvezi s časom in delovnim prostorom, kar tudi poskrbi za pacientovo boljše splošno počutje in bolj pristen odnos.

Pacientu vedno tudi priporočimo vaje za domačo rehabilitacijo in smo vselej na voljo za nasvet ali dodatno obravnavo.

Zasebnikova storitev pa je lahko še posebej kakovostna zato, ker se lahko uspešen zasebnik opremi z najsodobnejšimi aparati, s katerimi dodatno pospeši učinke opravljene fizioterapije oz. dokazano izboljšajo učinke manualne fizioterapije.

Fizioterapevti so nepogrešljivi tudi pri rehabilitaciji in okrevanju vrhunskih športnikov, ki zaupajo v naše storitve pri izboljšanju svojih športnih dosežkov. -> Povezava na članek: Blaž Kavčič uspešno okreval

PRVI OBISK

Ob vašem obisku v Zasebni fizioterapiji Mirjam Mudlack  najprej ocenimo in dokumentiramo stanje prizadetega dela vašega telesa ter ocenimo vaše gibalne sposobnosti. Glede na ugotovljeno stanje in intenzivnost prizadetosti izberemo vrsto in obseg ustrezne fizikalne terapije, pri tem pa upoštevamo morebitne omejitve, ki izhajajo iz vašega splošnega zdravstvenega stanja.

Na podlagi slednjega pripravimo načrt za fizioterapevtsko obravnavo in za spremljanje uspešnosti ter učinkovitosti fizioterapije.  Skupaj s pacientom določimo cilje terapije, pri čemer tudi upoštevamo pacientove želje in njegove posebnosti.

Najpogosteje tako obravnavamo paciente z boleznimi gibal, kot so bolečine in omejena gibljivost v sklepih ter različnih delih hrbtenice, ki so posledica poškodb, revmatičnih obolenj, prizadetosti perifernega živčevja in posledica staranja organizma.

Med obravnavo pacientom vedno svetujemo in jih tudi naučimo, kako telesne vaje izvajati doma in kako prispevati k hitrejši rehabilitaciji ter ohranjanju kondicije prizadetega dela telesa.

Pri nas se lahko na fizioterapevtsko obravnavo naročite hitro, z delovnim nalogom ali brez.

NAJPREJ MORAMO SAMI POSKRBETI ZA LASTNO ZDRAVJE

Pomembno je vedeti, da je zdravje ljudi v največji meri odvisno od njih samih. Fizioterapevti se lahko še tako trudimo z ozaveščanjem in izobraževanjem, kar pa je zaman, če ljudje ne poskrbijo sami zase oz. za lastno zdravje. Tudi, kadar nam uspe odpraviti ali omiliti neko telesno nadlogo, lahko telo zaradi ponavljajočega nezdravega življenjskega sloga, gibanja ter navad, ponovno oboli.

Zelo pomembno je, da ljudje uvedejo pravilne spremembe v svoje vsakdanje življenje, zato jim že med terapijo dajemo napotke, kako naj pravilno opravljajo gospodinjska in druga opravila, svetujemo jim, kakšno obutev naj izberejo in katere telesne aktivnosti so priporočljive glede na njihovo stanje. Opremimo jih tudi z navodili, s skicami in z napotki za lažje izvajanje priporočenih vaj.

NAROČANJE

Na obravnavo v Zasebni fizioterapiji Mirjam Mudlack se lahko naročite po telefonu ali preko obrazca na spletni strani fizioterapija.info. Nudimo možnost izvedbe terapij v slovenskem, angleškem in hrvaškem jeziku.

Za naročanje oz. za več informacij pokličite na 041/752-907 oz. uporabite kontaktni obrazec, ki ga najdete na uvodni strani.

 

INFORMACIJE:

-> Za NAROČANJE kliknite na to povezavo -> https://fizioterapija.info/narocanje/
-> Za ČAKALNE DOBE kliknite na to povezavo -> https://fizioterapija.info/cakalne-dobe/ 
-> Za PARKIRANJE kliknite na to povezavo -> https://fizioterapija.info/parkiranje/ 
-> Za CENIK kliknite na to povezavo -> https://fizioterapija.info/cenik/

-> Za POSNETKE VODENIH VADB kliknite na to povezavo -> https://bit.ly/3FziIda