Fizioterapija Mirjam Mudlack – Ljubljana. Zdravimo vse poškodbe na napotnico in s programi po meri.
Obiščite nas na
Korytkova ulica 30, Ljubljana
Pokličite nas na
01/544-34-38 | 041/752-907
Aktualni delovni čas
Ambulanta je odprta po urniku
Fizioterapija Mirjam Mudlack Ljubljana zlom

Katere fizioterapevtske ukrepe oz. terapije priporočamo pri zlomu kosti in zakaj

Fizioterapevtska obravnava pri poškodbah se mora začeti čim prej, predvsem pri zlomu kosti, ko imamo sklep v daljši imobilizaciji (mavec, longeta). Po nekaj tednih imobilizacije imajo hrustanec, mišice, ligamenti in sklepna kapsula zmanjšano sposobnost prenašanja obremenitev, zato je normalno, da ima sklep po odstranitvi mavca ali longete zmanjšano gibljivost.

Poruši se sklepno gibanje, v samem sklepu pa se ustvarijo umetne prečne povezave med molekulami vezivih vlaken, ki omejujejo gibanje.
Zaradi naštetega morate z aktivnim gibanjem s pomočjo vaj pričeti takoj po koncu imobilizacije. Z ustreznim gibanjem in postopnim obremenjevanjem boste namreč pospešili zdravljenje in odziv vezivnega tkiva, s čimer boste dosegli oziroma povrnili tkivu predhodno strukturo in delovanje. Ker se potek rehabilitacije po različnih poškodbah razlikuje, je možno, da si boste z nepravilnim gibanjem in prehitrim obremenjevanjem poškodovanega predela telesa škodovali, zato je potrebno, da čim prej obiščete fizioterapevta.

KATERE FIZIOTERAPEVTSKE UKREPE/ TERAPIJE PRIPOROČAMO?

INDIVIDUALNE TERAPEVTSKE VAJE
Za vzpostavitev normalnega sklepnega gibanja je pomembno, da se naučite pravilnih vaj, s sorazmerno obremenitvijo. Okrepiti morate mišice, ki so dolgo časa »počivale«, vaš sklep pa mora postati bolj stabilen, v izogib nadaljnjim poškodbam.

MANUALNA TERAPIJA
Za vzpostavitev pravilnega sklepnega gibanja, običajno samo aktivne vaje niso dovolj. V sklepu po imobilizaciji ne izgubijo svoje funkcije zgolj vezivno, hrustančno tkivo in ligamenti. Poruši se artrokinematika, to je znotraj sklepno gibanje, ki ga mi ne vidimo. S pomočjo manualne terapije, ki zajema različne strokovne tehnike, sklep »naučimo« pravilnega gibanja in tako vzpostavimo optimalno funkcijo sklepa. Vplivamo pa tudi na zmanjšanje bolečine in otekline, razteznost sklepne kapsule, dreniranje limfe, prehrano hrustanca in sklepa.

LASERSKA TERAPIJA
Zlomi se celijo tako, da nastaja nova kostnina, ki premosti špranjo med odlomkoma kosti. Kost za celjenje potrebuje vsaj 4 tedne, pri starejših dlje. Čas potreben za popolno okrevanje je cca 6 do 8 tednov, lahko pa tudi veliko dlje, predvsem pri starejših osebah.
Obsevanje z lasersko terapijo pospeši celjenje kosti zaradi biostimulativnega učinka. Z lasersko terapijo dosežemo tudi zmanjšanje bolečine, vnetja in otekline, ki nastanejo kot zaplet po poškodbi. Z lasersko terapijo lahko pričnemo TAKOJ po odstranitvi mavca ali longete. V primeru poškodbe brez zloma (poškodba mišice ali zvin sklepa), lahko s terapijo pričnemo že naslednji dan.

 

**

INFORMACIJE:

-> Za NAROČANJE kliknite na to povezavo -> https://fizioterapija.info/narocanje/
-> Za ČAKALNE DOBE kliknite na to povezavo -> https://fizioterapija.info/cakalne-dobe/ 
-> Za PARKIRANJE kliknite na to povezavo -> https://fizioterapija.info/parkiranje/ 
-> Za CENIK kliknite na to povezavo -> https://fizioterapija.info/cenik/

-> Za POSNETKE VODENIH VADB kliknite na to povezavo -> https://bit.ly/3FziIda